Cainii in razboaie

Posted by bianca On duminică, 28 martie 2010 0 comments


Views





mastiff
Calitatile native de luptator ale acestui animal credincios si atasat nu au fost ignorate de cel ce-i devenise prieten, OMUL. Conform principiului ‚Prietenul la nevoie se cunoaste’, homo sapiens, dupa ce a terminat de vanat lupi, ursi, mamuti si … cam toata fauna preistoriei, si-a orientat atentia catre cel mai mare dusman al sau, alt homo sapiens, evident. Si alaturi, ca mai mereu, i-a stat cainele.

Fresce egiptene datate cu aproximatie ca apartinand mileniului 4 i.H. infatiseaza caini cu alura salbatica, tinuti in lesa de soldati si angrenati in lupta cu inamici. De asemenea, peretii unor vechi temple asiriene localizate in Irak oglindesc scene de lupta in care se observa caini de talie mare, cu alura de bulldog, purtand gulere cu ghimpi, tinuti in lesa de soldati in cadrul unor procesiuni.

moloosianLegiunile romane foloseau Mastiff Gigant si Molossian, echipati cu armuri de corp usoare, pe post de ‚civilizatori’ ai lumii occidentale, iar cruntul Attila Kun, supranumit ‚Biciul lui Dumnezeu’, intretinea o haita de 50 de caini de talie mare, adusi din stepele asiatice, cu care-si inconjura permanent tabera de lupta, pentru a preveni orice atac prin surpindere.

Anticii, de la Pliniu cel Batran cat si Aeneas si Homer amintesc despre caini angrenati in batalii – cum ar fi aceea de la Colophonians – ori folositi in cadrul armatelor pe post de santinele, ori mesageri speciali, echipati cu un guler special unde purtau corespondenta.

Mai tarziu, Frederick cel Mare (in Razboiul de 7 Ani), Napoleon (Campania din Egipt), conquistadorii spanioli (campaniile din Mexic si Peru), nativii nord-americani (in incercarile lor disperate de a se impotrivi europenilor), Marina Franceza (la instalatiile militare portuare de la Saint-Malo, intre sec. XIV-XVII) – au folosit caini pentru diferite activitati cu caracter militar.
Deja in prima parte a sec. XX cele mai multe tari europene foloseau cainii in armatele lor si pentru munca de politie.

Prima Scoala Militara pentru Cainii de Razboi a fost infiintata in Germania, la Lechernich, in apropiere de Berlin, din dispozitia Statului Major General Imperial, in anul 1884. Doi ani mai tarziu, cand primele unitati canine erau oficial mentionate, s-a elaborat si manualul de instruire, valabil si pe durata Primului Razboi Mondial.

Folositi mai mult pentru paza in lagarele de detinuti pe timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, cainii si-au continuat serviciul militar credincios si in conflictele moderne. Devotamentul lor extrem a fost deseori speculat, ajungandu-se chiar in situatia ca, in anul 1988, fortele israeliene sa foloseasca caini din rasa Rotweiller, echipati cu bomba, in misiuni sinucigase impotriva militiilor arabe adapostite in buncare, in conflictul din Liban. Chiar si in primul razboi din Golf cainii au fost prezenti, fortele franceze utilizand aproximativ 1200 de caini de rasa Ciobanesc German dresati sa asigure paza bagajelor, a trupelor stationate si a aerodromurilor.

Tacticile militare moderne au diminuat aportul cainilor in campaniile militare in care omul nu se mai plictiseste sa se tot implice – cu, sau fara motiv. Cu toate acestea, atunci cand situatiile o impun, generalii au mereu in vedere potentialul promitator al ‚recrutilor canini’. Asa sunt generalii astia, caposi !

rasa molossianCel mai bine, evident, ar fi ca aceste superbe animale sa fie lasate sa ramana companionii veseli si afectuosi ai oamenilor pacifisti. Cu toate acestea, sa nu va mire daca, vreodata, cand limbajul cainilor va fi descifrat, pechinezul vostru sa va sopteasca: ‚Poate nu-ti vine sa crezi, dar am avut doi strabunici in Vietnam … Faceau prapad pe acolo!’.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Articole pe aceeasi tema:
Glume Caini
Umor - Chestionar canin
Umor canin I
50 de motive pentru care o femeie poate alege un caine in locul unui barbat
Curiozitati canine in USA
Cainii presedintilor americani in pozne si statistici


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cainii in razboaie

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO