Chihuahua - Caini de "buzunar"

Posted by bianca On sâmbătă, 3 aprilie 2010 0 comments


Views





poza chihuahuaScurta istorie a rasei:

Cainii din rasa Chihuahua sunt locuitori cu drepturi depline ai continentului nord-american, desi s-au vehiculat teorii conform carora primele exemplare au fost aduse din China sau Europa (unii il identifica intr-un pasaj pictural din frescele Capelei Sixtine, realizat de Sandro Botticelli in 1492 cu 10 ani inainte ca marele Cristofor Columb sa navigheze spre Lumea Noua). Prezenta clara printre vestigiile culturii aztecilor asigura suportul pentru ideea ca descind din cainii de talie mica Techichi, crescuti in mod traditional de tolteci (civilizatie precolumbiana, predecesori ai aztecilor). Statuete bine conservate si chiar oseminte descoperite in site-urile vechilor temple (Piramida din Cholula) atesta ca aztecii ii acordau un rol important in viata lor religioasa. Se pare ca acesti caini erau si ei sacrificati in cadrul rituarilor sangeroase pentru a insoti sufletele victimelor in Imparatia Umbrelor. Poarta numele statului mexican unde a fost identificat de spanioli si de unde a fost adoptat, la inceputul anilor 1800, de catre americani (se invecineaza cu Texasul). American Kennel Club a recunoscut oficial rasa in 1904.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viaţă: 10 - 17 ani
Grupa: Toy
Culoare: negru, alb, roscat, culoarea graului, cu sau fara pete albe ori inchise
Varietati: lungă, scurtă
Talia: foarte mica
Năpârlire: moderată
Înălţime:15-23 cm
Greutatea: 1-3 kg

Descrierea si intretinerea rasei Chihuahua

poza chihuahuaRasa are doua varietati: Chihuahua cu par lung si Chihuahua cu par scurt. Prima varietate are blana bogata cu firul drept, ondulat si moale, poate prezenta o coama in jurul gatului, franjuri la coada, urechi si picioare si se intalneste foarte rar. Este un caine de talie foarte mica, bine modelat, mai mult lung decat inalt. Capul mare, rotund, ca un mar, cu ochi distantati, putin proeminenti si plini (fara alb). Coada este de lungime medie, purtata rulata pe spate. Blana poate avea orice combinatie de culori: negru, alb, albastru, roscat, culoarea graului, cu sau fara pete albe ori inchise. Blana cainilor trebuie periata ocazional, necesita picaturi pentru ochi pentru a evita aparitia „petelor de lacrimi”. Desi mofturosi la mancare, sunt pofticiosi fata de alimentele preferate, deci greutatea lor trebuie monitorizata cu atentie, dar si glicemia, pe de alta parte, pentru ca sunt predispusi la hypoglicemie. Se intampla destul de des ca sa nu schimbe complet dentitia de lapte, la varsta specifica; acest aspect trebuie verificat spre a inlatura complicatiile ulterioare. Este bine de stiut ca sunt singurii caini care se nasc, ca si copiii umani, cu o portiune moale a craniului (molera) care se intareste complet dupa sase luni. Unii medici veterinari care nu sunt familiarizati cu rasa pot confunda aceasta particularitate cu hydrocefalia, de aceea este bine sa tineti cont si sa-i informati. Dimensiuni standard: Inaltime=15-23 cm, Greutate=1-3 kg. Speranta de viata: 10-17 ani.

Temperament si comportament specific rasei Chihuahua

Este un caine inteligent, iute, foarte curajos si vigilent, cu predispozitie pentru joaca si cam incapatanat. De asemenea este un caine teritorial si protectiv, usor de provocat. Are un latrat sonor care sugereaza un caine de o talie considerabil mai mare. Se ataseaza puternic de familie, dar in cadrul acesteia va avea un favorit. Trebuie socializat de mic cu alte persoane pentru a interactiona bine in prezenta lor, cu un accent deosebit pe socializarea cu copiii. Altfel va deveni artagos in prezenta copiilor care se simt tentati sa-l trateze ca pe o jucarie. Se simte bine in casa, la adapost si caldura. Este sensibil la frig, umezeala, curent, in anotimpul rece necesita hainuta de protectie.

Dresajul cainelui Chihuahua:

Nu are nevoie de dresaj in mod neaparat, pentru ca are un bun spirit de intuitie. Cainii din rasa Chihuahua nu au inclinatie pentru stricaciuni si comportament distructiv. Vor face, in general ceea ce simt ca este in armonie cu starea de spirit a stapanului favorit. Necesita o ingrijire mai atenta pentru sunt destul de sensibili si delicati.


Parerea noastra:

Cainii Chihuahua reprezinta un dinamizator pentru spatiile interioare, sunt capabili sa-si amuze stapanul si sa-i induca o stare de spirit pozitiva, nu sunt solicitanti in privinta nevoii de miscare, in consecinta se recomanda cu caldura pentru viata in apartament, alaturi de stapani mai sedentari.


poze caini pui chihuahua

Nume indigene pentru cainii din rasa Chihuahua:

Alita - (se pronunta cu un „i” prelungit). Nume feminin, insemnand „Nobila”;
Ciro – (se pronunta cu „r” accentuat). Nume masculin, insemnand „Soare”;
Damita – Nume feminin, insemnand „Mica Printesa”;
Mora – Nume masculin, insemnand „Fructe de padure” (coacaze);
Elvira – Nume feminin, cu sensul de „Impartiala”, „Judecatoarea”;
Paco – Nume masculin, rezonant, insemnand „Liber” sau „Vultur”;

POZE Caini Chihuahua

poze caini de rasa Chihuahua


Articole pe aceeasi tema:

Bulldog Francez - Rasa de caini
Dandie Dinmont Terrier - Caine de companie
Cainii de talie mica - caini de apartament
Lhasa Apso - Caini mici - Santinela Tibetana
Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus
Pechinez - Caini de rasa - Favoritul imparatilor
Shih Tzu - Caini de rasa - Mandarinul elegant
Pomeranian - Caini de talie mica
Papillon - Epagneul Phalene - Caini de companie

Chihuahua si celebritatile:

Britney Spears & Chi
Britney Spears si Chi

Paris Hilton & Tinkerbell
Paris Hilton si Chihuahua Tinkerbell


Demi Moore & Vida Blue
Demi Moore si Vida Blue


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Chihuahua - Caini de "buzunar"

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO