Dresajul Ciobanescului Mioritic - limite si veleitati

Posted by bianca On marți, 18 mai 2010 1 comments


Views





poza cu caini mioriticiFiecare rasa de caini exceleaza in anumite privinte pe care ne place sa le numim calitati atunci cand converg cu asteptarile noastre. Dar zestrea genetica mostenita si scopul in care a fost creata o rasa de caini creeaza anumite limitari.




Crescatorii cu experienta si dresorii caracterizeaza cainii ciobanesti romanesti (fie ca vorbim despre cainele Ciobanesc Mioritic, Ciobanesc Carpatin sau Ciobanesc de Bucovina) ca fiind foarte buni companioni, atasati de familie si de incredere, dar cu un nivel al sociabilitatii destul de scazut, reticenti fata de straini si predispusi spre o anume independenta. In general, un caine apartinand acestei rase ajunge greu sa-si manifeste increderea si prietenia fata de o persoana. Conlucrarea de pe pozitie de egalitate intr-un asa numit parteneriat cu acest caine nu este de admis, pentru ca vorbim despre un caine puternic, un caine mare care nu cunoaste sentimentul de frica. De aceea stapanul unui Ciobanesc Mioritic trebuie sa se dovedeasca mai incapatanat, mai energic si mai decis decat cainele sau. Este adevarat, in trecut, pastorii incheiau un astfel de „pact de colaborare”. Misiunea acestor animale era clara: paza avutului si a vietii pastorului, serviciul credincios in schimbul caruia primeau hrana si o afectiune exprimata cu reticenta. Cainele trebuia sa recunoasca vocea stapanului, sa il protejeze, sa isi limiteze actiunile la momentul interventiei directe a acestuia, dar noaptea sau in momentele de repaus acest caine devenea decidentul in spatiul de responsabilitate, actionand conform instinctelor. Aceste caracteristici trebuie avute in vedere de catre stapanul unui Ciobanesc Mioritic, deci concluzia este ca trebuie sa va impuneti in fata unui astfel de animal cu fermitatea si capacitatea de convingere capabile sa-i modeleze instinctele.

poze caini ciobanesc mioritic romanescMetodele potrivite pentru dresaj in cazul cainelui din rasa Ciobanesc Mioritic nu difera substantial fata de tiparul procesului de dresaj general. Se folosesc recompensele verbale, stimulentele de hrana si recunoasterea progreselor prin mangaiere. Diferentele intervin la nivelul obiectelor ajutatoare si spunem asta avand in vedere ca acest caine mare, paznic devotat si vigilent, are un instinct de vanatoare redus. Sarcina lui a fost permanent sa ramana in proximitatea stanei sau locului de dispunere a turmei, astfel ca, in timp, s-a dezobisnuit sa haladuiasca in cautarea hranei (prin metoda vanatorii, mostenita de la lupul ancestral). Aveti astfel in vedere ca, in cadrul procesului de dresaj, acest tip de caine se va dovedi foarte putin interesat de jucarii, mingi etc. si nu va demonstra abilitati de aport. In general, capacitatea de invatare a acestor caini este apreciata ca medie, performantele notabile fiind posibile dar doar dupa ce incapatanarea deosebita a acestor animale a fost infranta. Categoriile de dresaj la care raspund cel mai bine cainii ciobanesti romanesti sunt: dresajul de disciplina si cel de paza. Un dresor cu experienta nu va va sfatui sa insistati in a exersa cu cainele Ciobanesc Mioritic in probe de dresaj ca: agility, salvare, vanatoare, mondioring sau IPO. De exemplu, la testele mondioring si IPO arbitrii urmaresc muscatura ferma si fixarea cainelui pe momeala, or cainele ciobanesc are un stil de atac mai apropiat de cel al lupului, el musca, sfasie si se retrage planificandu-si urmatorul atac. In natura, aceasta tactica este mult mai eficienta, dar, in concurs, este depunctata.

Oricum, cainii ciobanesti romanesti sunt capabili sa-si insuseasca bine pachetul de comenzi de baza, iar serviciul principal care le trebuie incredintat este cel de paza si protectie. Un dresaj de disciplina se recomanda a debuta la varsta de 5-6 luni. Un caine atent si ferm condus poate invata mersul la pas, comanda de interdictie „NU!”, precum si celelalte comenzi: „SEZI”, „CULCAT”, „ASTEAPTA”, „AICI”, „LIBER”. Sedintele de dresaj pentru paza vor incepe in jurul varstei de 1 an, se poate face dresaj pentru paza de teritoriu sau de obiectiv, iar in acest episod munca unui dresor sau a persoanei care-si insuseste acest rol va fi mult usurata de calitatea ridicata a instinctelor acestei rase. Pana la varsta de 5 luni orice stapan va da sansa micului catel sa se formeze in cuib, apoi il va ghida in procesul de socializare, parcurs in care puiul de animal va fi obisnuit cu oamenii, traficul, alti caini si catei, zgomotele ambientale, diferitele medii si particularitatile cladirilor. Orice apect nou care este corect prezentat si integrat universului de cunoastere al unui caine va contribui in timp la dezvoltarea unui caracter echilibrat.


Articole pe aceeasi tema:

Ciobanesc Romanesc Mioritic - caini de rasa
Ciobanescu Mioritic: boli, alimentatie, ingrijire


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Dresajul Ciobanescului Mioritic - limite si veleitati

  1. says:

    Anonim un caine din asta, adult, e normal sa fie tinut la bloc, intr-un apartment de 80 mp?

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO