Ciobanesc Romanesc Mioritic - caini de rasa

Posted by bianca On marți, 18 mai 2010 0 comments


Views





poze cu caini ciobanesc mioriticImpletit in firul legendelor care au curs de secole pe pantele Carpatilor, cainele Ciobanesc Mioritic are o substanta pastorala puternica. Caine mare, puternic, cu fond genetic primar, este un caine de paza excelent si un foarte bun tovaras.





Scurta istorie a rasei


Rasa denumita Ciobanesc Romanesc Mioritic este o rasa de caini foarte veche, raspandita pe toata suprafata tarii, care s-a pastrat numai datorita pastorilor. Stramosul acestui caine de talie mare a insotit, probabil, primele triburi tracice care s-au stabilit pe teritoriul actual al tarii noastre, fiind preferat de crescatorii de animale pentru forta si curajul de care dadea dovada in confruntarile cu pradatorii. Arealul initial, devenit traditional pentru Ciobanescul Mioritic este zona de montana colonizata de oameni si spatiul de podis intramontan. Generic, rasa este incadrata in marea familie a cainilor molossoizi montani, cu origini probabile inrudite cu ale celebrului Mastiff Tibetan. Pocesul de transhumanta al pastorilor au dus cainii si in zone mai joase de relief, dar generic aceste animale au insotit pastorii, au depins ca existenta si perpetuare de acestia si, la randul lor, s-au dovedit tovarasi devotati, paznici ai avutului si vietii stapanilor. Puternici si decisi in angajarile fizice, au dat nastere multor legende bazate pe forta si curajul dovedite in diferite imprejurari, traditia locala sustinand ca ei sunt singurii caini capabili sa invinga un urs. Procesul de selectie si stabilizare a rasei a debutat in anul 1981. De ea se ocupa in prezent Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti, care are ca obiectiv principal omologarea rasei in cauza de catre Federatia Chinologica Internationala. Sunt caini cu un fond genetic exceptional, imbogatit natural si aleatoriu, fara interventii dirijate, bagajul genetic originar fiind foarte bine reprezentat.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 12 - 14 ani
Grupa: Working
Culoare: alb/alb cu reflexe violacee, marcat cu negru, gri sau galbui
Talia: mare
Năpârlire: consistenta la schimbarea sezoanelor
Înălţime: min. 60-70 cm
Greutatea: min. 35-45 kg

Aspectul general este cel al unui caine de talie mare, robust si compact, care inspira forta si vigoare, tinand la respect intrusii. In ciuda masivitatii evidente, este extrem de agil, capabil de miscari surprinzatoare ca iuteala si amplitudine. Blana voluminoasa contribuie la imaginea de caine greoi, dar nu va lasati furati de aparente! Este un caine foarte rezistent care supravietuieste fara probleme in conditii dificile de clima si accepta usor diferite regimuri de alimentatie. Cainele Ciobanesc Mioritic este foarte adaptabil si accepta usor orice tip de anturaj.

poze caini mioriticiO caracteristica importanta a cainelui Ciobanesc Mioritic este proportia dintre bot si craniu, care sunt, in principiu, egale. Capul este masiv, acoperit complet de par de lungime uniforma. Craniul este boltit usor, cu frunte larga si protuberanta occipitala proeminenta. Trufa este neagra, masiva, larga. Dantura este foarte puternica, cu muscatura in foarfeca. Ochii sunt de marime medie, migdalati, de culoare inchisa. Pleoapele si genele negre sunt caracteristice ale rasei. Urechile nu sunt foarte mari, inserate la inaltime medie, de forma triunghiulara cu varful usor rotunjit, atarna de-a lungul obrajilor. Cand cainele este in alerta sau in actiune, urechile se duc usor spre spate. Gatul este foarte musculos, masiv, de lungime medie. Trunchiul acestui caine puternic este putin alungit, pieptul musculos si proeminent, coastele sunt arcuite. Mersul este degajat, suplu, acoperind bine terenul. Coada este inserata destul de sus; in repaus atarna aproape de nivelul jaretului, cu extremitatea usor intoarsa in sus. In actiune se ridica pana la nivelul spatelui, dar niciodata nu se incovoaie pe spate. Blana cainelui Ciobanesc Mioritic este alcatuita din 2 straturi, oferindu-i o foarte buna protectie termica. Parul este unul din atributele rasei. Lungimea firului este de 8-16 cm, parul este abundent, dur, des, cu aspect lanos, usor ondulat. Acopera complet capul, gatul, corpul, coada si membrele. Subparul este des si moale. Periajul saptamanal aplicat acestor caini este indicat.

Temperament si comportament specifice

Cainele Ciobanesc Mioritic are un temperament calm si prietenos, dar devine un aparator redutabil cand stapanul sau teritoriul sau sunt atacati. Curajul si devotamentul de care da dovada l-au facut celebru si este personaj de povesti si legende populare. Foarte atasat de copii si oricand gata sa se joace cu ei, este rezervat si neincrezator cu strainii. Personalitatea puternica nu reprezinta un obstacol in educarea canina, dar ramane cainele unui singur stapan. Este bine sa aveti in vedere ca „amprenta comportamentala” a acestui caine este aceea de paznic al teritoriului si familiei. Vizitatorii vostri trebuie protejati de vigilenta acestui animal, iar derularea unui proces de dresaj, educare si socializare cu acesti caini este obligatorie. Copiii familiei sunt in siguranta cu acest caine mare, dar alti copii pot fi expusi anumitor reactii de respingere, daca interactioneaza mai aspru cu micutii vostri. Deci, inca o data, atentie! In general, acesti caini sunt sobri si se asteapta la un comportament similar din partea stapanului dominant. Nu sunt obisnuiti sa fie rasfatati de „masculul alfa”, dar prefera sa asculte pentru perioade lungi vocea acestuia. Deci, atunci cand vreti sa va relaxati sau sa induceti cainelui o stare de calm si echilibru, mai ales dupa o zi (perioada) in care ati lipsit de la domiciliu, stati de vorba cu cainele Ciobanesc Mioritic. Veti avea, fara indoiala, impresia ca v-ati destins alaturi de un interlocutor placut si tacut. Acesta trasatura este mostenita din perioada lunga de convietuire a acestor caini cu pastorii solitari.

Despre dresaj

poze ciobanesc carpatinCainele Ciobanesc Mioritic are o personalitate puternica, substanta de baza a curajului impresionant de care pot da dovada. Sunt caini care gandesc si, pentru ca in istoria lor multe decizii legate de interventie pentru paza si aparare au ramas la latitudinea lor, pot demonstra o anume independenta si incapatanare. Dar dependenta de stapan si de dorintele acestuia este foarte puternica, deci un Ciobanesc Mioritic va da rezultate la dresaj. Nu are nevoie de dresaj pentru paza, aceste trasaturi sunt native. Educatia de bune maniere, socializarea si dresajul utilitar sunt domenii abordabile cu acest caine mare si puternic. Are nevoie de un stapan sigur pe el, puternic mintal, hotarat si neezitant.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Este un animal putin pretentios, rezistent si adaptabil. Prin natura sa si prin traiul aspru la care s-a adaptat in secole, rasa aceasta de ciobanesc a eliminat multe dintre sensibilitatile generatoare de afectiuni. Ca orice rasa de caini de talie mare, acesti ciobanesti sunt expusi displaziei de sold si torsiunii stomacale, dar, cum procesul de omologare a rasei este inca in derulare, multe aspecte caracteristice sunt inca in studiu si evaluare.

Concluzia noastra: Daca va doriti un caine mare, puternic, rezistent si devotat, un exemplar din rasa Ciobanesc Mioritic poate reprezenta alegerea potrivita. La aceste atribute exceptionale dovedite de caine, nu este de neglijat aspectul particular al mandriei nationale: este o rasa autohtona, foarte reusita si utila.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Ciobanesc Mioritic: (nume cu radacina pastorala si/sau istorica)

Masculi: Ares, Aron, Carpen, Cotiso, Dapix, Dobre, Firu, Gore, Horea, Istru, Julea, Sarmis, Ziraxe

Femele: Ara, Areta, Berca, Chira, Cara/Cora, Dacia, Dura, Erina, Fulga, Flora, Marica,Zara



Articole pe aceeasi tema:


Dresajul Ciobanescului Mioritic - limite si veleitati
Ciobanescu Mioritic: boli, alimentatie, ingrijire


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Ciobanesc Romanesc Mioritic - caini de rasa

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO