Alimentatie caini - vitaminele

Posted by bianca On miercuri, 21 aprilie 2010 0 comments


Views





poze labrador cu vitamineSanatatea cainelui nostru este strans legata de echilibrul asigurat in alimentatie. Trebuie sa fim atenti ca hrana cainelui sa fie bogata in vitamine, dar fara a face excese in acest sens. Lipsa ori prezenta in exces a principalelor vitamine pot afecta sanatatea cainelui si veti ajunge sa vizitati cabinetul veterinar. Iata ce riscuri exista in ecuatia alimentatie-vitamine si cum poate fi afectat cainele nostru:



VITAMINA A:

Hipovitaminoza
are urmatoarele manifestari: cainii tineri se dezvolta defectuos, oasele se deformeaza si pot comprima tesuturile invecinate, determinand aparitia tulburarilor nervoase, epiteliile se hipercheratinizeaza, se exfoliaza si ulcereaza. Un alt efect este reducerea acuitatii vizulae in lumina crepusculara. Mai poate produce, in fazele severe, hemoragii intestinale/pulmonare si degenerari ale tesutului hepatic si renal.

Hipervitaminoza poate duce la aparitia icterului carotenic.

VITAMINA B:

Hipovitaminoza B1 genereaza polinevrite, polimiozite, nevralgii, dureri musculare, tulburari digestive, cardiace, insotite de hipotermie. Una din formele acestui dezechilibru, asa numita boala Chastek, apare in urma hranirii cu peste crud.

poze caini vitamine
Hipovitaminoza B2 incetineste dezvoltarea este incetinita, apar afectiuni ale pielii, opacifierea corneei si a cristalinului.


Hipovitaminoza B6 determina o crestere intarziata, anemie, tulburari nervoase, astenie musculara, vomismente.


VITAMINA C:

Hipovitaminoza determina aparitia scorbutului, caracterizat la tineret prin anomalii in dezvoltarea dintilor, oaselor, predispozitie la sangerari spontane, iar la adulti se manifesta prin astenie, hemoragii mici la nivelul pielii, gingiilor, mucoasei digestive, hemoragii urmate de necroze, scade rezistenta organismului.



VITAMINA D:

Hipervitaminoza determina hipercalcemie, hiperfosforemie, anorexie, constipatie, prurit, agitatie, migrarea sarurilor de fosfor in rinichi, miocard, rigidizarea articulatiilor.

Hipovitaminoza determina la tineret aparitia rahitismului cu hipocalcemie, dezvoltarea anormala a oaselor membrelor, a coastelor, sternului, intarzie atat aparitia dintilor, cat si schimbarea dentitiei de lapte. La cainii adulti, carenta in vitamina D determina deformarea oaselor, durere la deplasare; secundar, pot aparea deformarile osoase, pareze, paralizii, scaderea tonusului muscular.

VITAMINA E:

Hipovitaminoza favorizeaza distrofiile musculare si hepatice.

Hipervitaminoza nu este studiata.

VITAMINA K: este necesara coagularii sangelui si participa in procesele de respiratie celulara.

Hipovitaminoza provoaca hemoragii, din cauza intarzierii coagularii sau incapacitatii de producere a procesului in sine.

Hipervitaminoza nu reprezinta un element de studiu, intrucat excesul de vitamina K se elimina foarte usor prin urina, fecale sau lapte.

Cel mai important aspect demn de luat in seama este acela ca dozele si momentele care/in care se cer administrate anumite vitamine cainelui vostru trebuie decise de catre medicul veterinar.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Articole pe aceeasi tema:

Hranirea cainelui - ritualuri
Alimentatie caini


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Alimentatie caini - vitaminele

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO