Basset Hound - De la caine de vanatoare la companion

Posted by bianca On vineri, 15 octombrie 2010 0 comments


Views





poza caine basset adult pe pajiste Scurta istorie a rasei

Rasa de caini Basset (Basset Hound) isi are radacinile in Franta. Nobilimea din Hexagon a folosit inca din secolul al XIV-lea caini de talie joasa, cu simt dezvoltat al mirosului, pentru a vana iepuri, fazani si, ocazional, mistreti. Se pare ca la baza arborelui genealogic din care s-au dezvoltat doua rase de Basset pur franceze (Basset Artesien Normand si Basset Roscat de Bretagne) si ruda lor cu influente englezesti Basset Hound sta o rasa (azi disparuta) denumita generic Caine de Artois. Primele reprezentari grafice ale cainilor de tip Basset folositi la vanatoare de nobilii francezi apar in lucrarea La Venerie, un tratat de vanatoare scris de Jacques du Fouilloux in 1561. Cainii de Artois au fost adusi in Normandia – o zona cu terenuri de ses intinse, cu vegetatie densa – selectionati, si au fost perpetuate exemplarele de talie joasa (bass, in franceza inseamna „coborat, jos, aproape de pamant”). Probabil in procesul de selectie au mai fost vizate si unele rase locale cu picioarele scurte, iar cele din fata de o forma specifica (strambe). Ceea ce s-a dorit in aceasta selectie a fost obtinerea unui caine de vanatoare robust, rezistent, capabil sa descopere si sa urmareasca foarte bine o urma, dar incapabil sa alerge prea tare ori prea mult, departandu-se, astfel, de vanator.

poza caine basset cu naframa rosie la gatBasset Artesien Normand exista si astazi ca o rasa distincta, stabila, cunoscuta mai mult in Franta, si care prezinta toate caracteristicile generale ale unui Basset Hound, exceptand masivitatea corpului (sunt un pic mai inalti pe picioare si evident mai supli). Cainii de talie mica normanzi au ajuns in debutul secolului al XVI-lea in Anglia (un astfel de caine are parte de o descriere clara si amanuntita din partea marelui Shakespeare in Visul unei nopti de vara). In timp, aici se pare ca au fost incrucisati cu o rasa de talie mare, folosita de asemenea intens la vanatoare ca si caini de urma, vestitii Bloodhound. Ce a rezultat din incrucisarile sucesive si selectiile crescatorilor este solidul caine Basset de azi, cu picioarele foarte scurte raportate la masivitatea corpului, cu urechile extrem de ample si cu un simt al mirosului excelent. Practic, cainii din rasa Basset Hound sunt cotati ca a doua rasa in ceea ce priveste calitatea simtului olfactiv, dupa rudele lor Bloodhound. In Anglia Basset Hound a fost folosit intens la vanatoare (in haita sau individual) timp de aproape un secol, cand rolul lor de animal de companie a inceput sa prevaleze. Unul dintre primele exemplare care au ajuns in Lumea Noua se pare ca a fost cainele Basset oferit de Marchizul de Lafayette lui George Washington. AKC a recunoscut pentru prima data rasa Basset Hound in anul 1885, dar standardul american al rasei a fost adoptat abia opt decenii mai tarziu, in anul 1964. Este o rasa populara in zilele noastre, si are o intrebunintare larga, Basset Hound operand bine ca si caine de vanatoare sau caine de paza, dar fiind preferat mai ales in rol de caine de companie.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Hunter (Scent Hound) – caine de urma
Culoare: culorile specifice copoilor. Cel mai des sunt intalnite sunt variantele tricolore (alb, castaniu, negru) si bicolore (roscat cu alb, galben cu alb, albastru cu gri, castaniu cu negru).
Varietati:
Talia: medie
Naparlire: moderată
Inaltime: 30-38 cm
Greutatea: 23-30 kg

poza caini basset adulmecand terenul
Basset Hound este un caine solid, cu garda joasa, cu picioare scurte si osatura puternica (surprinzator de solida si de grea pentru un animal cu talia lui). Corpul este mult mai lung decat inalt, pieptul este larg si adanc, gatul este puternic. Capul este mare, cu craniul rotund completat de un bot lung si un nas mare (de culoare neagra). Ochii, de dimensiune medie, sunt adanciti in orbite si pleoapa interioara este flasca, atarnand si expunand albul globului ocular si tesutul interior. Irisul este de diferite nuante caprui si expresia privirii este una trista, resemnata. Urechile sunt foarte mari, prelungi, prinse in linie joasa pe partile laterale ale craniului, atarnand in falduri libere si rotunjite spre interior. Coada este lunga, de forma generala conica, groasa la baza si purtata usor curbata, mai mult ridicata. Blana este constituita din doua straturi, cel exterior fiind neted, scurt si moale. Zona capului prezinta o acumulare de piele in exces, ca in cazul cainilor din rasa Bloodhound.

poza caine basset cu urechile fluturand Temperament si comportament specifice

Basset Hound este un caine sociabil, calm, dispus la joaca, inteligent si curios. Are un puternic simt olfactiv si denota multa independenta in actiunile sale. Nu se dovedeste agresiv cu strainii, dar la orice pericol latra puternic. Este devotat familiei si se intelege bine cu alti caini si alte animale. Are un comportament permisiv si cooperant cu copiii. Dupa varsta junioratului impulsurile jucause i se diminueaza, devine sedentar si conservativ. Catel sau caine adult, el se dovedeste foarte pofticios la mancare si ia rapid in greutate. Antrenat in exercitii, va dovedi vitalitate si rezistenta acceptabile, mai ales daca este mentinut in limite de greutate bune. Trebuie supravegheat cu atentie, are tendinta ca in teren deschis sa plece dupa miros si va urma cu strasnicie urma, din instinct, departandu-se de stapan. , ingradit, dar se familiarizeaza destul de usor in interior, daca are parte de program de misca. Prefera un spatiu exterior ingradit, dar se adapteaza bine si la traiul de interior, cu conditia desfasurarii unui program de miscare zilnic.

Despre dresaj

Este apt pentru dresaj, ca orice caine de vanatoare si se dovedeste un caine inteligent, cu capacitate buna de invatare. Dar activitatea trebuie condusa de o persoana ferma si perseverenta, pentru ca este un caine independent si uneori incapatanat. Trebuie familiarizat intens cu numele sau si cu acele comenzi de chemare si oprire care ii pot stopa actiunile in care pleaca sa adulmece.

poza caine basset pui pe gazon

Ingrijire si sensibilitate la boli

Blana scurta se mentine curata si nu are nevoie de periaj intens. In general, se recomanda o perie (manusa) de cauciuc cu dinti scurti. Ghearele trebuie verificate periodic si scurtate, iar pernutele trebuie controlate impotriva infectiilor si ranilor (suporta o greutate mare la deplasare, deci pot interveni probleme). Au tendinta de a manca in exces si devin usor supraponderali. Cutele pielii de pe cap trebuie curatate si dezinfectate periodic, pentru a preveni aparitia infectiilor. Sunt expusi bolilor aparatului auditiv (conformatia si lungimea urechilor ii predispune), infectiilor oculare si diferitelor iritatii ale buzelor. Incidenta altor boli se mentine in media generala specifica tuturor raselor de caini. Au o buna medie de viata si, daca nu devin obezi, pot atinge destul de usor varste apreciabile (15-16 ani).

Concluzia noastra: Basset Hound este o rasa populara pentru aspectul particular desavarsit de urechile lungi, ochii profund melancolici, talia joasa si corpul foarte robust, greoi. Unii iubitori ai rasei cu simtul umorului ii compara cu niste „clovni iesiti la pensie”. Un animal de companie foarte recomandat persoanelor de varsta a treia, linistit, devotat si echilibrat, Basset Hound poate fi in egala masura un partener haios si permisiv pentru copii si nepoti.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Basset Hound:

Masculi: Aramis, Barroso, Bartholdi, Bonifaciu, Crespo, Duran, Eusebio, Falstaff, Germanicus, Gargantua, Horratio, Karmis, Mariachi, Naruto, Orfeu, Pelikan, Perseu, Raul, Rodolfo, Stuka, Sofocle, Taifun, Turturro, Tender, Vasco

Femele: Andromeda, Bertha, Carmina, Colorado, Dorada, Esmeralda, Fabia, Frivola, Gerbera, Gorgona, Hanny, Karmina, Kerida, Larissa, Mirabella, Macbeth, Noriega, Ofelia, Okarina, Rosinanta, Sarabanda, Teribila, Venera


POZE Caini Basset Hound

poze caini de rasa Basset Hound


Articole pe aceeasi tema:
Basset Hound – Comportament, ingrijire si traiul in comun
Basset Hound – Raport medical
Basset Hound – Conditii pentru reusita in dresaj
Basset Hound – Cum este bine sa-l hranim


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Basset Hound - De la caine de vanatoare la companion

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO