English Bulldog
Rasa de caine recomandata persoanelor cu un pronuntat simt al umorului si cu o anume inclinatie spre autoironie. Daca nu aveti asa ceva, mai bine faceti o alta alegere, caci multi dintre prietenii dumneavoastra va vor „bombarda” cu glume pe seama infatisarii … hai sa-i spunem „non-artistice” a patrupedului proprietate. Este un caine de talie medie, de o evidenta masivitate, o linie prea putin eleganta a corpului care se prezinta masiv si indesat, suspendat pe picioare scurte, puternice. Cainele acesta te face sa te simti mereu sexy, cool … doar prin comparatie. Are privirea aceea caracteristica gen „Frumusetea-i trecatoare, noi sa fim sanatosi!”. Are parul fin, scurt , neted si lucios care necesita doar un periaj lejer, in perioada de naparlire. Dincolo de inertia pe care o sugereaza masivitatea sa, este un caine vioi, spontan, de un curaj notabil, echilibrat – are acel aer flegmatic specific lorzilor (batrani) britanici. Doar ca nu spune bancuri cu valetul John. Este bland si de o sensibilitate surprinzatoare, adesea observabila in ochii adanciti in orbite. Un partener ideal pentru momentele in care „ne lingem ranile”, pentru ca reuseste foarte usor sa-si compuna o figura compatimitoare cu ridurile adanci de pe frunte si cu sprancenele proeminente. Daca isi lasa colturile gurii, ne face sa uitam necazul si sa simtim nevoia sa il incurajam noi pe el ! Foarte important este faptul ca este bland si tolerant cu copiii si suporta bine si compania altor animale, mai ales cand debuteaza devreme in compania lor. Foarte bine adaptat la viata de apartament, lasa stapanului initiativa cand este vorba de agitatie, miscare, topaiala. El … prefera sa va sustina total si imobil. Este recomandat persoanelor mai putin active si este de negasit prin casa cand ne pregatim de jogging sau plimbari cu bicicleta. Necesita un dresaj efectuat cu voce blanda si atitudine rabdatoare. Dar fiti ferm, caci il apuca uneori lehamitea. Originea este destul de neclara, unii specialisti sustin ca se trage din stramosul comun al dog-ilor, Molossul din Epir. Inaltime: 30-40 cm. Greutate: 18-23 kg.
Dalmatian
Esti o persoana activa, predispusa la efort ? Dalmatianul este o rasa de caine care ti se potriveste, pentru ca sunt foarte activi, mereu in asteptarea de instructiuni, incantat sa plece de acasa, indiferent de vreme, „ready to go”. Nu va va refuza niciodata invitatia la o cursa cu bicicleta, la o alergare, la munca in gradina. Iar daca ati obosit, un alt membru al familiei poate prelua stafeta, el va fi la post ! Ideal pentru familiile numeroase, aceasta rasa de caine are o lunga istorie alaturi de comunitati active, aflate in miscare. In trecut insotea diligentele pazind bagajele calatorilor, sau imboldea caii de la cisternele cu apa ale pompierilor. I se mai spune si „carrier dog”, sau cainele artilerist (insotea curajos trupele pe front sau in manevre, nu se sperie de zgomotele puternice). Usor de dresat, sunt, totusi foarte protectivi, necesitand atentia constanta a stapanului, altfel se simt frustrati si protesteaza energic. Poate fi invatat trucuri simple, pe care le retine si le repeta cu usurinta (adus ziarul, caratul unei sacose, oferitul labei, salutul ori schema „caine mort”). Poarta numele unei regiuni de la marea Adriatica, dar originea lui nu are puncte de reper in zona. Reprezinta incrucisarea dintre Bracul de Bengal si English Pointer. Caine de talie mare, puternic, cu muschi bine reliefati. La nastere puii sint complet albi, petele care i-au facut celebri apar dupa 2-3 saptamani. Este inteligent, activ, iute in reactii si deplasare, prietenos, dar incapatanat. Atent in preajma copiilor, este precaut si vigilent cu strainii. Se intelege bine cu alte animale, mai ales cu caii, in prezenta carora devine alert si plin de energie. Are nevoie de plimbari lungi daca insistam sa il crestem in apartament, inotul nu trebuie sa lipseasca din programul general de miscare. Inaltime: 46-61 cm. Greutate: 22-29 kg.
Golden Retriever
Daca detesti sa stai sambata in casa, esuat pe canapea si privind in gol, rasa de caine potrivita este Golden Retrieverul. Cel mai frumos si mai elegant dintre retreiveri, rasa aceasta si-a castigat o frumoasa notorietate. Sprintar ca un fluture, cu o permanenta rezerva de energie, sugereaza ca ar fi putut interpreta foarte bine rolul iepurasului din reclama la bateriile Duracell. Nu a castigat proba la auditie, probabil pentru ca nu a avut rabdare in sala de asteptare. Temperament docil, ne poate suporta „hachitele” si se adapteaza la orice mediu. Nu are nici o problema cu inghesuiala, ii place compania oamenilor si daca discutiile dintre acestia devin confidentiale, ajunge sa ii aruncam batul sau mingea de vreo 200-300 de ori, la mare distanta. Stie sa fie discret, daca i se da de treaba. Vanatori in Scotia, sunt cainii celor care obisnuiesc sa mai „iasa pana la tara”. Prieten cu apa, afectuos cu copiii, prezinta o foarte buna capacitate de dresaj. Ce a fost invatat va tine minte toata viata. Este pacat ca un astfel de caine sa nu beneficieze de dresaj profesional. Cu blandete si imaginatie, pot fi invatati foarte multe lucruri. Se intelege bine cu alti caini si cu animalele din curte, este atasat, ascultator, sensibil, tenace, vigilent si precaut cu strainii. Blana bogata, matasoasa, necesita periaj periodic si tot periodic trebuie sa-i fie indepartat parul in exces dintre pernutele de la picioare. Are foarte bune rezultate ca insotitor al persoanelor nevazatoare, alaturi de care lucreaza rabdator si fata de care se arata afectuos. Inaltime: 54-61 cm. Greutate: 25-34 kg.
Chihuahua
Iti plac poznele? Simti mereu nevoia sa te amuzi privind in jur, in imediata apropiere ? Daca esti pregatit sa privesti atent (eventual cu ochelari), solutia este: ia-ti un caine de rasa Chihuahua ! Ay-ya-yay ! Ma rog, asa ar incheia recomandarea un mexican get-beget, tara vechilor azteci fiind locul de unde se trage micutul patruped. Recunoscut ca fiind rasa de caini cu cea mai mica talie, jucausul Chihuahua este activ ca o jucarie cu cheita careia arcul ii este mereu intors la maxim. Incadrata la categoria ‚rasa de buzunar’, exemplarele sale debordeaza de energie si se recomanda sa se gaseasca mai mereu in preajma stapanului sau in anturajul apropiat al acestuia. Lasat singur, ‚piticul atomic’ are o slabiciune teribila pentru belele, se strecoara / catara unde nu trebuie sau starneste altercatii cu alti caini, de preferinta de talie (mult) mai mare, din care iese, evident, sifonat. Este foarte curajos, dar nu intr-atat incat sa reziste intr-un tarc sau un alt loc ingradit. Are nevoie de socializare timpurie cu copiii, pe care ii accepta intr-un final – doar atunci cand acestia inceteaza sa-l considere o jucarie. Dezvolta relatii bune cu reprezentanti ai rasei lui (eventual pechinezi) dar, in general, pentru a nu mai fi ‚artagos’ in preajma altor confrati, are nevoie de socializare. Este posesiv si gelos, deci sarutati-va partenerul / partenera in afara razei lui vizuale… Iute, vioi, foarte vigilent, sensibil, jucaus, se recomanda drept companion ideal pentru persoanele in etate sau mai retrase. Da mereu dovada de afectiune si are un efect tonic. Se multumeste deseori cu miscare oferita de spatiul apratamentului, este sensibil la curent sau fluctuatii de temperatura. Latratul sau sugereaza o talie muuult mai mare, deci postasul nu va suna de doua ori… Cand este scos afara, se recomanda o hainuta. Inaltime: 15-23 cm. Greutate: 1-3 kg.
Pit-Bull Terrier
Sa-i zicem Staffie, pentru ca numele complet al acestei rase de caini este Staffordshire Bull Terrier, purtand numele comitatului englez unde a fost recunoscut pentru prima data ca rasa distincta, in anul 1935. Daca se spune despre voi ca sunteti o persoana usor de multumit, care nu doreste sa para sofisticata si complexa (desi e trendy, zic unii), Pit Bull este rasa care vi se potriveste. Nu are mari pretentii si expectante, se multumeste cu ce primeste si ignora suveran proasta reputatie de ‚caine periculos’, ‚caine ucigas’ etc. Este drept, a fost dezvoltat initial ca rasa pentru luptele de caini, in momentul in care lupta dintre caini si tauri a fost scoasa in afara legii in Anglia (!?!), pe la jumatatea secolului XVIII. Poate fi bland si rabdator cu copiii, dar, fiind o rasa mare, un caine puternic, este bine de supravegheat. Este un companion de incredere, inteligent, curajos, tenace, temperat, calm dar galagios cand da semnal. Devotat stapanului, ii suporta pe cei care au treceri bruste de la calm la iritare. Rabda mult si trece cu vederea. Are o atitudine agresiva instinctiva fata de masculii altei rase, deci monitorizati-l atent in preajma acestora. Ii plac plimbarile lungi, dar nu suporta soarele puternic prea mult timp. Se recomanda persoanelor rabdatoare, cu experienta in cresterea cainilor, reactioneaza bine la dresajul insistent, repetitiv, efectuat cu afectiune si cu gesturi de recompensare. Un astfel de companion va scuteste de riduri. Cu el alaturi, orice s-ar spune, veti fi tentati mult mai rar sa va incruntati la cineva, indiferent cat de antipatic va este respectiva persoana. O va face Staffie pentru voi… Inaltime: 35-41 cm. Greutate: 11-17 kg.
Cocker Spaniel
Poate nu ma credeti, dar cea mai bun apelativ pentru aceasta rasa de caine este Christmas Dog. Iubeste la nebunie reuniunile de familie, are o rezerva de afectiune suficienta pentru fiecare membru, oricine din familie este tratat en tendress la calup, fara diferenta. Cainele traditional, conservator, recomandat pentru familiile traditionaliste. AKC a declarat, recent, ca talia sa il face perfect pentru copiii mici. Proprietarii lor sunt persoane care stiu sa aprecieze si sa intretina caldura unui camin. Aveti de ales intre varianta english si american. Oarecum surprinzator, varianta din Albion se recomanda ca fiind un caine mai jucaus si mai pus pe traznai, desi initial a fost dezvoltat ca si caine de vanatoare. Mereu este doritor sa fie pe placul celor din jur, dar sa fiti dispusi sa cheltuiti o doza serioasa de energie pentru a-l vedea cu limba scoasa la plimbare. Sau procedati ca la Olimpiada, la proba de stafeta: predati stafeta din om in om, pana cand toata familia contribuie la jocul cu acest poznas. In cazul in care este retinut de la miscare, atentie ! poate dezvolta devieri de comportament. Nu este un caine agresiv cu alte animale, dar uneori isi pune in aplicare propria ‚agenda de lucru’ si trebuie chemat insistent la ordine. Plin de viata, vesel, inteligent, rezistent la intemperii, la caldura, la oboseala, se adapteaza destul de bine la viata in apartament, desi prefera o curte de marime medie. Necesita un tratament aparte pentru par, in sensul ca trebuie sa ii indepartati regulat parul in exces din urechi si dintre pernutele de la picioare. Necesita, de asemenea, un periaj regulat si chiar 2-3 tunsori pe an,efectuate de catre un specialist. Are inclinatii catre jocurile de agilitate, chiar daca nu va ajunge niciodata sa spele vasele ori sa schimbe o siguranta la tabloul electric. Este ‚tipul’ vesel si placut care amuza intreaga familie. Inaltime: 38-43 cm. Greutate: 12-15 kg.
Beagle
Nu trebuie sa fiti neaparat cercetator, dar daca sunteti tipul curios, mereu doritor si pregatit sa aflati lucruri, aspecte, fenomene noi (si sa le suportati consecintele, bineinteles), va recomand un caine de rasa Beagle. Impreuna, stapan si caine Beagle, intr-un instantaneu fotografic, trebuie sa aiba cate o spranceana ridicata intrebator, gen ‚Ce mai e nou pe aici ?’. Beagle sunt (si stapanii lor se recomanda drept) altruisti, loiali prietenilor, neastamparati si teribil de … incapatanati. Este un caine de haita, nu-i place singuratatea, deci va accepta usor ca partener de joaca si plimbare alti caini. Socializeaza usor cu alte persoane, fiind permisiv cu strainii atrasi de alura lor simpatica. Nuse intimideaza in prezenta capetelor incoronate, amintindu-si, probabil, ca a fost cainele preferat al reginei Elisabeta. Nu sunt caini de ham, deci munca de dresaj trebuie facuta cu rabdare si permanenta supraveghere. Beagle are tendinta de a urmari un miros anume (criteriile si le stabileste dupa reguli doar de el stiute) pana in ‚panzele albe’, deci atentie cum il supravegheati. Se simt mai bine impreuna cu un companion in perioadele in care stapanii sunt plecati sau ocupati, deci ganditi-va la o achizitie dubla daca va atrage ‚mucalitul’ acesta cu pete. Blana este cu parul scurt, drept, aspru si necesita periaj periodic pentru indepartarea parului mort (se recomanda o perie sau o manusa de cauciuc). Are nevoie de multa miscare, tinut prea mult inchis in casa isi ‚cauta de lucru’ rozand si mestecand diferite lucruri. Este pofticios si ‚uita’ uneori de silueta, avand tendinte spre obezitate. Fiind o fire independenta, este bine sa fie incredintat spre dresaj unei persoane cu experienta, mai ales sa vina la comanda. Inaltime: 25-38 cm. Greutate: 9-14 kg.
Border Collie
Daca va plac provocarile, efortul fizic sustinut, drumetiile, catararile … intr-un cavant, sunteti genul de persoana cu ‚mancarime pe talpi’, companionul vostru trebuie sa fie un caine de rasa Border Collie. Libertatea – mai ales de miscare – este notiunea de baza a vietii acestui caine. Cu o inteligenta sclipitoare (cotat ca cel mai inteligenta rasa de caini) si o vointa neclintita (de ce nu candideaza cainii astia in Parlament, pe undeva ?) a dominat multi ani competitiile canine organizate in toata lumea, exceland la probele de disciplina. Ii place sa-si cheltuiasca energia lucrand. Bine, nu o sa va sape gradina si nici nu sa-i faca temele la mate lui ala micu’, dar nu va refuza nici un joc, fiind un caine foarte creativ. Tinut prea mult in casa,creativitatea lui va va da serioase batai de cap, fiind nevoiti in mod cert sa redecorati apartamentul. Nu se da in vant dupa alti caini si este destul de iritabil in prezenta altor animale, fiind obisnuit sa domine. Reprezinta un partener ideal pentru persoanele cu o cota de inteligenta ridcata, creative, cu o minte alerta, capabile sa inventeze jocuri si activitati complicate. Daca aveti mai multi copii in familie, ii puteti lasa in spatii deschise fara o supraveghere prea atenta, pentru ca Border Collie ii va strange si ii va ‚mana’ ca pe oi. Are aceasta tendinta, de a strange laolalta si de a ghida grupuri de animale. Cu un dresaj bun va poate aduce mari satisfactii in competitii de gen sau in cursele sportive. Inaltime: 45-56 cm. Greutate: 18-22 kg.
Shih Tzu
Daca faceti naveta la si de la serviciu si asteptati cu nerabdare serile de week-end sau micile concedii tihnite petrecute acasa, ori la o casa de vacanta linistita si retrasa, indreptati-va atentia catre un caine de rasa Shitzhu. Va fi mereu aproape de noptiera pe care se odihneste cartea preferata, ori paharul de scotch, ori ceasca de capuccino. Denumit si Cainele Foo sau Cainele cu fata de crizantema (desi traducerea directa a denumirii rasei inseamna ‚leu’)acest companion prefera sa stea in poala stapanului sau unde sa fie mangaiat. Catel de interior, este o rasa extrem de iubitoare, recomandata unui stapan trecut de varsta zburdalniciilor sau chiar o persoana mai in etate, care nu mai au energie de consumat. Se preteaza perfect apatamentelor cu suprafata redusa, chiar fara curte interioara. Dintre toate rasele asa zise ‚de jucarie’, este cea mai robusta rasa de caine. Putin pretentios, a uitat, probabil ca in trecutul sau petrecut in China medievala era crescut doar in casele regale. Este caracterizat de specialisti drept un caine inteligent, vesel, bland, activ, mandru, afisand o instinctiva demnitate in atitudine, cu rabufniri de independenta, sociabil cu toata lumea. Prietenos si sociabil cu copiii, este prevazator cu strainii. Are nevoie de periaj zilnic pentru a nu i se incalci blana, iar parul de pe nas si de pe frunte va trebui fixat cu o clema. Au ochii foarte sensibili, drept pentru care se recomanda tratament preventiv cu picaturi speciale. Are nevoie de un dresaj consecvent, iar pentru cei care nu au timp pentru periaj, le recomand sa isi tunda prietenul o data la doua luni. Inaltime: 20-27 cm. Greutate: 4-7 kg.
POZE cu Caini de Rasa
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Ce caine ti se potriveste?