Istoria rasei Terrier Australian incepe odata cu sosirea primilor colonisti de origine britanica pe continentul de la Antipozi. In anii de inceput ai secolului XIX, de pe corabiile ce purtau pe catargul principal drapelul „Union Jack” (drapelul Imperiului Britanic) au coborat primii fermieri care aveau intre bagaje, instalati in cosuri de rachita, diferiti caini din marea familie a Terrier-ilor, mai ales exemplare cu blana aspra. Rolul acestora, pe noile taramuri pe care debarcau curajosi si curiosi, asa cum ii sta bine oricarui Terrier, urma sa fie identic celui indeplinit acasa, in arhipelagul britanic: sa starpeasca soarecii si sobolanii si sa ajute la capturarea animalelor mici, in special a rozatoarelor. Stramosii rasei au fost, in principiu, reprezentanti ai raselor Cairn Terrier, Skye Terrier (varietatea cu blana mai scurta) si Dandie Dinmont Terrier, rase cu care Terrier Australian impartaseste multe trasaturi de ordin fizic. De asemenea, cand s-a trecut la un proces de selectie coordonat, in vederea stabilizarii rasei, au avut loc incrucisari si cu exemplare din rasele Yorkshire Terrier si Terrier Irlandez (Irish Terrier).
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 11-14 ani
Grupa: Terrier
Culoare: combinatie de tan (caramiziu) cu albastru, gri-otel inchis, gri-albastrui; nisipiu sau nisipiu-roscat. Tonurile (petele) intunecate, spre nuante de negru sau marcajele albe – oricat de superficiale – se penalizeaza.
Porecla: Aussie
Talie: mica
Naparlire: moderată
Inaltime: 21-25 cm
Greutate: 5-6,5 kg
Temperament si comportament specifice
Terrier Australian este un caine mic dar vioi si activ, in nota specifica faimoasei familii din care face parte. Este un caine inteligent si curajos, mereu atent la fenomenele din imediata apropiere. Este alert si vigilent, fiind recomandat in rol de caine de paza. Aussie – cum i se mai spune - este un caine increzator si curios din fire. Devotat familiei, el se va manifesta destul de suspicios cu strainii intr-o prima faza. Dar, curand, va interactiona bine si cu persoanele straine. Se intelege bine cu copiii dar are o personalitate puternica, este mandru si nu suporta sa fie tracasat. Desi nu este propriu-zis un caine de vanatoare, a mostenit instincte bune de la diferitele varietati de Terrier care au stat la originea formarii rasei, astfel ca va reactiona foarte prompt la aparitia oricarui animal mic in raza sa vizuala.
Are nevoie de socializare precoce, trebuind sa fie invat sa convietuiasca alaturi de alte animale din gospodarie pentru a nu exista conflicte mai tarziu. In general masculii sunt dominanti si aroganti, dovedindu-se agresivi in prezenta altor caini masculi. Este un excelent luptator impotriva reptilelor, chiar a serpilor veninosi. Mic dar musculos, cainele din rasa Terrier Australian dovedeste reflexe extrem de rapide si prompte, reusind sa previna atacurile unui sarpe si ripostand curajos, foarte asemanator cu stilul etalat de mangusta (se plaseaza intr-un final in spatele sarpelui si il musca de ceafa, ucigandu-l). Despre dresaj
Terrier-ul Australian este un caine inteligent, cu bune resurse pentru dresaj. Principalele trasaturi de caracter care se cer corectate prin exercitii de dresaj bine organizate sunt incapatanarea (specifica oricarui Terrier) si spiritul de independenta. De aceea, dresajul trebuie sa fie ferm si consecvent. Are nevoie de exercitii mai indelungate pentru a raspunde complet la dresaj de obedienta. Poate ajunge foarte usor la performante notabile in concursurile de agilitate. Reactioneaza bine la sistemul recompenselor, dar este greu de pacalit si dovedeste o fire voluntara. Se angreneaza cu placere in diferite jocuri.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Sunt caini putin pretentiosi, cea mai mare atentie trebuie acordata parului din blana. Terrier Australian naparleste constant pe tot timpul anului, blana sa trebuie periata la fiecare 2-3 zile. De asemenea, se impune trimarea de cel putin 2 ori pe an. Imbaierea ar putea ridica probleme mai ales cand este vorba de caini masculi (mai voluntari si mai artagosi din fire), pentru ca Terrier Australian nu agreeaza foarte mult apa si senzatia pe care i-o da parul ud. Are nevoie de miscare si de ocazia de a-si consuma energia.
Boli si afectiuni specifice: diferite forme de cancer, diabet, dermatite alergice, infectii ale canalului auditiv, luxatia patelara, ruptura ligamentelor incrucisate, cataracta. Concluzia noastra: Inca o bijuterie mica, haioasa si reconfortanta din lungul sirag alcatuit de cainii Terrier. Desi este considerat o rasa australiana nativa, radacinile sale sunt in insulele britanice. Un foarte placut caine de companie, alert, vioi si jucaus. Un caine de talie mica dar cu inima mare, un luptator curajos si un prieten devotat.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Terrier Australian:
Masculi: Arthur, Astro, Barto, Carlo, Freddie, Franco, Igor, Cronos, Lancaster, Maestro, Norte, Oscar, Ringo, Rollo, Spider, Tricky, Zorro
Femele: Arama, Barbie, Carmela, Casandra, Frida, Grazziela, Imelda, Loreta, Randi, Ruby, Sabrina, Sasha, Tereza, Uruma
POZE cu Caini Terrier Australian
Articole pe aceeasi tema:
Terrier Australian – Boli si riscuri comune
Terrier Australian – Modelarea caracterului prin dresaj
Terrier Australian – Alegeti hrana corecta
Terrier Australian – Preocupari pentru ingrijirea atenta
Poze cu caini de rasa Terrier Australian
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Terrier Australian – Prietenul de la Antipozi