Dogul de Bordeaux este o rasa de provenienta franceza, cunoscuta in Hexagon inca din secolul XIV, mai ales in regiunile sudice situate in jurul orasului Bordeaux. Aceasta este si explicatia pentru numele actual al rasei. Adevarul este ca inainte de anul 1920 nu a existat nici cea mai vaga uniformitate cu privire la rasa, diferentele dintre exemplare fiind considerabile. Francezii au pretins mereu ca eforturile lor s-au canalizat in mentinerea stricta a puritatii rasei, dar cel putin exemplarele cu masca faciala neagra dovedesc posibile incrucisari cu rasa Mastiff Englez. Chiar si in prezent, puritatea absoluta (conform standardului francez) este conectata la repere fizice ca: nasul si buzele roz, masca faciala rosie si ochi de culoare caprui deschis. Istoria acestor caini este legata de aparitia altor doua rase asemanatoare din punct de vedere fizic, Bullmastiff si Bulldog Englez. Unele teorii sustin ca rasa Dog de Bordeaux poate fi originata in Mastiff Tibetan si ca animale asemanatoare au fost folosite in epoca greco-romana drept caini de razboi (Pungaces), luptatori masivi si feroci din care a evoluat, in paralel, rasa Mastiff Napoletan (Mastino Napoletano).
Sunt si specialisti care sustin ca originile rasei trebuie cautate in regiunea franceza Aquitania, unde au aparut pentru prima oara caini asemanatori, cu craniul urias si trup musculos. Oricare teorie isi are baza sa argumentativa fara a convinge definitiv. Un lucru ramane cert: rasa Dog de Bordeaux se incadreaza in familia cainilor Molossoizi, cu care imparte foarte multe caracteristici comune. De-a lungul timpului masivul Dog de Bordeaux a fost folosit pe post de caine de vanatoare impotriva vanatului mare si a rapitorilor (bouri salbatici, mistreti, ursi, lupi), in jocuri sangeroase care opuneau in arene diferite animale puternice (a luptat cu tauri slabaticiti, cu feline, cu alti caini de talie mare), ca si caine de paza pentru locuinte, proprietati si terenuri (macelarii, ferme viticole, rezidente nobiliare), caine de aparare si insotitor al turmelor. Incepand cu secolul al XVI-lea multe exemplare au fost detinute si perpetuate de clasa oamenilor avuti. In timpul Revolutiei franceze (1789-1799) multe exemplare de caini predecesori ai rasei Dog de Bordeaux au fost ucise de multimile dezlantuite laolalta cu familiile bogate carora le apartineau. Astfel, incepand cu secolul al XIX-lea, supravietuirea acestei rase a fost posibila preponderent pe baza exemplarelor detinute de patura mijlocie din societatea franceza. Eforturile de incheiere a selectiei si de standardizare s-au intins pe o lunga durata, datorita diversitatii foarte mari a exemplarelor generic denumite Dog de Bordeaux. Incepand cu anul 1960 un grup de crescatori francezi coordonat de Raymond Triquet au inceput o munca sistematica pentru reconstructia rasei. In 1970 un nou standard a fost facut oficial in Franta, cu valabilitate pentru toate asociatiile si cluburile dedicate rasei, ultimele completari fiind aduse in 1995. Pe baza acestor specificatii complete, AKC a elaborat standardul sau in anul 2005, iar din 2006 rasa Dog de Bordeaux a fost recunoscuta oficial.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Working
Culoare: maro-roscat, rosu-mahon, portocaliu; nasul rosu este considerat un semn al puritatii rasei, dar se accepta si cei cu trufa inchisa la culoare.
Talia: mare
Naparlire: moderată
Inaltime: 57-67,5 cm
Greutatea: 45-60 kg
Un Dog de Bordeaux apare ca un animal puternic, muscular. Este un caine de talie mare, cu corpul mai mult lung decat inalt, care-si pastreaza o alura de suplete, o prezenta atletica, sugerand vioiciune si iuteala in miscari. Capul este foarte mare (probabil cel mai mare craniu din lumea canina in raport cu trupul), de forma trapezoidala vazut din fata, lat, cu botul scurt si nasul carn. Mandibula este proeminenta, cu dintii usor expusi. Urechile sunt prinse in plan inalt, fara a fi prea mari, au varful rotunjit si sunt lasate. Pielea este puternic incretita in jurul ochilor si a botului, contribuind la o imagine amenintatoare. Blana are parul scurt, fin si moale, aderent la corp si poate fi de culoare rosu-mahon, castaniu, maro-roscat sau portocaliu. Posibil cu masca faciala neagra, se accepta o pata alba pe piept si mici marcaje de aceeasi culoare pe picioarele anterioare, dar prezenta lor pe orice parte a corpului descalifica exemplarul respectiv din punct de vedere al puritatii rasei, conform standardului international.
Temperament si comportament specifice
Un Dog de Bordeaux este impunator si foarte curajos, vigilent si curios din fire. Este un caine inteligent, dedicat si foarte loial, cu un comportament general dominat de calm si echilibru. Nu este galagios din fire. Se ataseaza intens de stapan si familia acestuia fiind un paznic foarte bun, capabil sa asigure o foarte buna protectie. Stapanii nu sunt primiti decat cu acordul stapanului, se va manifesta mereu vigilent si suspicios in prezenta acestora. Manifesta un aer protector si fata de copii, dovedindu-se permisiv cu ei si tolerandu-le gesturile si jocurile.
Desi este in mod cert un caine inteligent, denota adesea accese de incapatanare si aroganta. Necesita socializare precoce pentru a-si insusi regulile de convietuire alaturi de alte animale din gospodarie, dar se va dovedi dominant fata de alti caini. Prefera spatiile deschise si miscarea in aer liber, alaturi de un stapan activ si experimentat in manevrarea cainilor puternici. Se acomodeaza bine si in spatiul unui apartament, pentru ca are un nivel de activitate mediu in interior, dar necesita plimbari zilnice pe distante mari combinate cu sedinte regulate de alergare si joaca (de 2-3 ori pe saptamana).
Despre dresaj
Stapanul unui Dog de Bordeaux trebuie sa detina o experienta solida in lucrul cu rasele mari. Este nevoie de o persoana puternica psihic, dominanta, capabila sa se impuna in absenta fortei fizice si a corectiilor severe. De asemenea, este nevoie de consecventa si disciplina sustinuta pentru a se corecta aroganta specifica acestui caine precum si accesele de incapatanare. In ciuda infatisarii amenintatoare, acest caine inteligent este sensibil si capabil de sentimente de profund atasament si afectiune fata de stapan. Daca va simti ca este tratat in acelasi mod si ca sentimentele ii sunt rasplatite, va fi foarte dornic sa isi multumeasca stapanul prin comportament. Simte nevoia de a-i fi recunoscute si laudate generos reusitele. Esecurile pot fi subliniate si „blamate” prin atitudine rece, voce seaca (exprimand dezamagire) si contact fizic redus, dar nu este indicat sa fie „faultate” prin vocalizari dure, amenintari sau lovituri. Educat si dresat corect va dovedi o foarte buna memorie si disciplina. Nu treceti cu vederea peste faptul ca acest caine va va iubi oricum, cu total devotament si nu va ezita nici o secunda sa-si puna in pericol viata pentru a o proteja pe a voastra.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Dogul de Bordeaux are nevoie de un minim de ingrijire, fiind nepretentios. Blana se intretine usor, printr-un periaj executat cu manusa, o data pe saptamana. In perioadele de naparlire operatia va trebui repetata la 2-3 zile. Cutele de pe fata trebuie curatate cu grija, pentru a evita fixarea parazitilor externi sau acumularea de murdarie, factori care pot declansa infectii cutanate. In zilele calduroase acest caine va saliva din abundenta, necesitand o atentie in acest sens (conformatia botului si a buzelor il incadreaza in categoria cainilor care lasa bale). Pernutele labelor vor fi verificate din timp in timp pentru ca sunt caini cu o greutate corporala mare, iar presiunea la acest nivel este considerabila. Trebuie feriti de actiunea directa a razelor solare in zilele toride, pentru ca pot face destul de usor insolatie. Rasa Dog de Bordeaux se confrunta cu destule probleme de sanatate. Boli specifice: torsiunea gastrica, displazia de sold, maladia cotului, raia demodecica, eczemele, artritele premature, afectiunile renale si cardiopatia.
Concluzia noastra: Caini puternici si impresionanti, Dogii de Bordeaux sunt excelenti paznici si protectori ai familiei si proprietatii. Au nevoie de afectiune si o vor intoarce cu generozitate. In pofida aspectului lor amenintator, daca beneficiaza de un dresaj corect si o buna socializare dau dovada de calm si echilibru. Rolul lor este de a descuraja, nu de a pune in pericol. Nu este recomandat sa optati pentru un Dog de Bordeaux daca nu aveti timpul, conditiile materiale, capacitatea psihica si cunostintele necesare pentru a-l creste, intretine si educa in mod corect.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Dog de Bordeaux:
Masculi: Astor, Aldo, Amaretto, Asterix, Bran, Bongo, Brutus, Carmel, Cezar, Corso, Cristobal, Danton, Dolor, Forti, Gargantua, Garibaldi, Hannibal, Obelix, Murat, Napoleon, Norte, Spartacus, Torro, Trafalgar, Zorro
Femele: Ama, Areta, Ambra, Breta, Carina, Cobra, Corrida, Dalida, Estera, Fatima, Granada, Hera, Indira, Katiusha, Krasiva, Karmela, Larisa, Maya, Matilda, Murena, Neruda, Sasha, Stuka, Tamara, Vera
Articole pe aceeasi tema:
Dog de Bordeaux – Boli si suferinte
Dog de Bordeaux – Pentru o buna ingrijire
Dog de Bordeaux – Hranirea, un element vital
Dog de Bordeaux – Dresajul in alb si negru
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Dog de Bordeaux – Un caine de paza infailibil