INAMICUL – Capusele sunt paraziti artropozi care se hranesc cu sangele vietuitoarelor pe care le infesteaza. Fiind atrase de caldura si miscare, capusele se „agata” adeseori de blana cainilor care se deplaseaza sau scotocesc prin vegetatie. In zonele din apropierea padurilor sau in cele cu vegetatie abundenta, capusele apar si se inmultesc in special la inceputul lunii aprilie si la finalul lunii septembrie, intrucat nu rezista caldurii excesive din timpul verii sau frigului iernii. Aceste perioade sunt de maxim pericol pentru cainii nostri. In debutul primaverii mai ales, si noi, stapanii cainilor de diferite rase, suntem tentati sa petrecem mai multa vreme in natura alaturi de companionii nostri canini.
SPECII DE CAPUSE - Majoritatea speciilor de capuse vor trece prin patru etape de viata - ou, larva, nimfa si adult. In toate stadiile, in afara de ou, capusele au nevoie de o "gazda" pentru a se hrani cu sange. In functie de specie, capusele pot trai intre cateva luni si cativa ani iar femelele pot depune mii de oua odata. In Europa se gasesc capuse din speciile: Ixodes (provin din Belgia si transmit maladia Lymes, inclusiv la oameni); Dermacentor (transmit piroplasmoza); Rhipicephalus sanguineus (transmit babesia canis si ehrlichia canis).
Imagine caine care se scarpina:
ATACUL – Refugiate in zonele mai racoroase si mai umede de sub frunzele joase ale vegetatiei, capusele se ataseaza de blana cainelui si migreaza, de preferinta, spre zonele corpului cu mai putin par. Zonele de pe corpul cainelui cele mai expuse sunt capul, pliurile pielii (la ceafa, gat sau barbie – in functie de rasa de caine vizata), urechile si spatiile interdigitale. In locul ales (o zona puternic irigata cu sange) capusele musca pielea cainelui si se ataseaza cu clestii speciali ai aparatului bucal de rana facuta. In urmatoarele cateva ore (pana la 20 de ore, chiar!) capusele vor suge sangele animalului, marindu-si de pana la 8 ori volumul corpului.
CONSECINTE – Printre cele mai intalnite afectiuni provocate de capuse se numara: Babeioza, Meningita de Rocky Mountains, Ehrlichioza si Anaplasmoza. Nu toate capusele transmit boli, dar cele mai multe, din pacate, sunt vectori purtatori ai unor maladii severe, care pot afecta cainii in cel mai inalt grad, ducand pana la paralizie, sau, in cele mai grave cazuri, deces. Maladiile transmise la cainii parazitati de capuse se instaleaza destul de repede in organism, dat fiind faptul ca agentii patogeni se transmit, prin modul in care capusa se hraneste, direct in fluxul sanguin si, de aici, ajung in organele interne cele mai importante ale animalului.
Cele mai vizibile schimbari in starea generala a cainelui atacat de capuse sunt:
- Cainele se scarpina insistent in zona gatului, capului, urechilor, uneori provocandu-si chiar rani;
- Cainele isi pierde pofta de mancare, devine apatic si fara tonus muscular;
- Cainele prezinta diaree si febra, se observa colorarea in portocaliu a urinei;
- Slabire, schiopatat, inflamarea incheieturilor;
- Gingiile cainilor tineri se decoloreaza (puii pana la 8 luni, mai ales in cazul raselor de caini mici, cainii de apartament).
IDENTIFICAREA CAPUSELOR – Mangaiati toata suprafata corpului cainelui, acordand atentie sporita urechilor, gatului si cutelor de piele. Incercati sa identificati orice ridicatuta nefireasca de la nivelul pielii catelului si examinati zona cu o puternica sursa de lumina. In functie de specie si etapa a vietii, o capusa poate fi de marimea unui varf de creion sau cat un bob mic de fasole. Daca locuiti intr-o zona invecinata cu padurea ar trebui sa verificati cainele pentru identificarea eventualelor capuse cel putin o data pe zi.
INTERVENTIE IMEDIATA - Este recomandat sa beneficiati de asistenta unui medic veterinar in cazul in care ati descoperit capuse instalate pe corpul cainelui vostru si daca aveti retineri impotriva insectelor parazite. Daca deja aveti oarecare experienta in cresterea cainilor de rasa si doriti sa-i acordati primul ajutor prietenului vostru, initiati procedura de indepartarea a parazitului imediat. Este foarte indicat sa purtati manusi chirurgicale sau din cele de unica folosinta si o penseta (ca cele din trusele de cosmetica). Trebuie sa apucati capusa cat mai aproape de punctul in care s-a atasat (acolo este capul cu aparatul bucal, de obicei ingropat in pielea cainelui). Aveti grija sa nu stoarceti corpul capusei (in acest caz capusa actioneaza ca o seringa, pompand inapoi in sistemul sanguin sange infestat). Scoateti parazitul din piele incet si ferm (fara sa intoarceti penseta). Cainele se poate alege cu o rana mica pentru ca s-ar putea sa desprindeti si putin din piele, insa acest lucru este normal. Daca patrupedul sangereaza apasati usor pe rana, apoi dezinfectati locul cu spirt medicinal (sau cel putin cu apa si sapun). Fiti atenti daca insecta a fost detasata in intregime. Uneori aparatul bucal al capusei ramane infipt sub pielea cainelui si, in timp, poate da nastere unor abcese. Lucrati cu rabdare, finete si folositi o sursa puternica de lumina. Nu dati crezare tehnicilor de ardere cu jarul tigarii a corpului capusei sau „adormirea”/”ametirea” ei cu petrol, acetona sau vopsea ! Puteti sa mariti stresul cainelui vostru si chiar sa-i cauzati rani. Sunt metode riscante si primitive!
Poza haioasa caine scarpinandu-se:
PREVENTIE – Exista varianta vaccinarii preventive a cainilor impotriva celor mai grave maladii raspandite de capuse, mai ales daca traiti intr-o regiune infestata (schimbarile climatice inregistrate in ultimii ani au favorizat inmultirea deranjanta a acestor insecte parazite). Oricum, veterinarul vostru va va da sfaturi competente in acest sens. Ehrlichioza si maladia Lymes se trateaza cu antibiotice, Piroplasma se combate cu medicatie specifica, iar Advantage (contine imidacloprid), Frontline (contine fipronil), Selamectin si Permethrin sunt medicamente eficiente impotriva capuselor (in toate cele trei stadii de dezvoltare a acestora). Le veti recunoaste pe retetele eliberate si sunt recomandate cu precadere de catre specialisti. Veterinarul va poate da sfaturi in ceea ce priveste recomandarile specifice in legatura cu frecventa aplicarii unui produs sau altuia (depinzand de zona geografica si climat, de obiceiurile de imbaiere si inot ale cainelui, si de alte detalii).
POZE cu Caini de Rasa
Articole pe aceeasi tema:
Deparazitari caini - cu retete naturiste
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Capuse - Paraziti externi la caini