Ogarul Pitic Italian - caracteristicile rasei - Italian Greyhound - Piccolo Levriero Italiano

Posted by bianca On luni, 21 iunie 2010 1 comments


Views





poze cu caini ogar pitic italianScurta istorie a rasei :


Chinologii italieni afirma ca istoria rasei Ogarului Pitic incepe aproape cu 2000 de ani in urma, in zone geografice situate acum pe teritoriul Greciei si Turciei. In sprijinul teoriei lor vin unele pictograme din patrimoniul popoarelor care au trait in aceste spatii. Unele situri arheologice au dat la iveala fosile cu caracteristicile Ogarului Pitic, cel mai pertinent exemplu fiind scheletul mumificat gasit la intrarea in mormantul reginei egiptene Herneit (sotia faraonul Djer, din prima dinastie a Egiptului, aprox. 3000 i.e.n.). Deasupra locului de odihna a ciinelui s-a gasit inscriptia ‚Pe nimeni altcineva nu a dorit regina sa aiba alaturi in calatoria spre Taramul Mortii decat pe credinciosul ei caine’ – text care, sugereaza oarecum ca regina era certata cu sotul ei, probabil mai putin credincios decat cainele. In lava ce a pietrificat Pompeiul s-au gasit ramasitele unui caine asemanator Ogarului Pitic, iar Iulius Caesar dorind sa dea o dovada de galanterie dupa cucerirea Egiptului (48 i.e.n.) i-a daruit Cleopatrei cativa puiuti de Ogar Pitic italian. Probabil nu avea bani de orhidee…
Rasa a devenit foarte populara in Evul Mediu Tarziu, iar incepand cu secolul al XVI-lea a avut multe aparitii in opere de arta, in sculptura sau pictura. Favoriti al roialitatii, exemplare ale rasei Ogar Pitic au fost imortalizate alaturi de Printesa Ana a Danemarcei, Regina Victoria si Caterina cea Mare a Rusiei. Este binecunoscut faptul ca Frederick cel Mare era un mare admirator al acestui caine, fiind mereu in compania unuia sau mai multor exemplare. De asemenea, Piccolo Levriero Italiano era un chirias obisnuit in palatele reginei Mary a Scotiei, Reginei Ann, regelui Charles I. Maestri ai iluminismului ca William Blake, Vittore Carpaccio, Anthony Van Dyck, Teniers sau Ward i-au mentionat/imortalizat in scrieri si picturi. Fara doar si poate Renasterea a fost perioada sa de apogeu, multi artisti mari ai vremii declarand pur si simplu ca il adora (impreuna cu reginele si printesele carora le apartineau, bineinteles). Nu poate fi ignorata aici prezenta Ogarului Pitic italian in preajma celebrei eroine a lui Flaubert, Madame Bovary. Este un caine rafinat si suplu, de o uimitoare eleganta. Multi il aseamana cu o caprioara in miniatura! Rasa Ogar Pitic Italian a fost inregistrata de AKC in 1886, iar primul exemplar care a castigat premiul Best in Show (BIS) intr-o competitie a tuturor raselor a fost Flamina of Alpine, in 1963. De atunci, numarul detinatorilor de premii BIS a crescut constant, recordul de titluri fiind detinut de Scarlet Ribbons, a lui Charles Donmar, cu 22 de titluri! Recordul de prolificitate pentru Ogarul Pitic Italian este de 30 de puiuti la o singura fatare, dar, in medie, catelele fata 2-4 pui.


poze caini ogar italian-italian greyhound

Descrierea si intretinerea rasei:

Durata de viaţă: 12-14 ani
Grupa: Sport
Culoare: negru, gri, galben, iar albul este acceptat doar pe piept si pe membre
Varietati: cu par scurt si cu par lung (cea de a doua foarte rara)
Talia: mica/medie
Năpârlire: nesemnificativa
Înălţime: 32-38 cm
Greutatea: 5 kg

Capul Ogarului Italian Pitic este ingust, cu o forma alungita, sugerand finete. Are nasul de culoare inchisa, este preferat sa fie negru, cu nari bine deschise; bot cu point. Maxilare sunt alungite, cu dinti perfect aliniati, cu incisivii in forma de coroana, puternici in raport cu marimea cainelui; colturile buzelor sunt foarte pigmentate. Ogarul Pitic Italian are ochii mari si expresivi; irisul este de culoare inchisa, iar marginile pleoapelor sunt, la randul lor, foarte pigmentate. Urechile sunt prinse foarte sus, mici, cu cartilaj subtire, indoite si purtate inspre spate/ceafa; cand Ogarul Italian Pitic este atent, varful urechilor este drept, iar lobul urechii este pozitionat lateral sau orizontal, formandu-se astfel asa-numitele "urechi zburatoare" sau "urechi-elice". Corpul Ogarului Pitic Italian este bine cladit; crupa usor inclinata, bine muscularizata are pieptul adanc, mare, bine lasat; spate arcuit. Coada este asezata cazut, subtire chiar si la baza, usor "tapata" inspre varf, cu varful putin arcuit. Ogarul Pitic Italian se misca gratios, vioi, armonios. Roba este scurta si fina pe toata suprafata corpului, fara franjuri.

poze ogar italian pitic - italian greyhound, Piccolo Levriero Italiano


Temperament si comportament specifice

Emotiv, sensibil si extrem de afectuos Ogarul Pitic Italian se ataseaza foarte mult de stapan. Mersul elegant si alura mandra dar fina in acelasi timp i-au mentinut cota de popularitate printre reprezentantii marilor case regale. Poate fi considerat un model al gratiei si distinctiei. Ogarul Pitic Italian este rezervat si foarte ascultator. Se integreaza foarte bine in familie, fiecarui membru al acesteia daruindu-i afectiune. Ogarul Pitic Italian este una din acele rase linistite care prefera compania femeilor, tratamentul mai bland, desi nu neaparat cu tenta de rasfat. Nu este un caine galagios, va fi rezervat cu strainii, dar nu agresiv. In general, universul sau este cel al familiei, restul oamenilor sunt acceptati tacit, fara conflicte, dar si fara exces de simpatie. Foarte calm si rabdator cu copiii familiei, are nevoie de socializare timpurie in relatia cu alte animale din curte. Scos la plimbare, Ogarul Pitic Italian se recomanda a fi purtat in ham (are un gat cu vertebre sensibile), pentru ca poate fi atras de perspectiva unei curse de urmarire cu alti caini sau cu pisici. Este extrem de rapid si se dedica cu ardoare alergarii pe care o poate sustine la viteze mari pe distante considerabile, deci se poate pierde. Firea lui blanda il poate face atractiv pentru cei care il gasesc, si il pot adopta usor. Ogarul Pitic Italian este un caine curat si cuminte, care nu latra mult.

poze cu caini ogari italieni, Piccolo Levriero Italiano

Despre dresaj

Este un caine inteligent cu potential bun in dresaj. Lucrul cu Ogarul Pitic Italian este usor si placut, fiind un caine bland si cooperant. Cainele este foarte bun in exercitiile de aport si raspunde frumos la dresajul de obedienta. Isi insuseste temeinic dresajul specific pentru cainii de companie si memoreaza temeinic elementele pe care le exerseaza. Ogarul Pitic Italian raspunde cel mai bine la un dresaj bland, insistent si bazat pe afectiune-recunoastere-recompensa.

Ingrijire si sensibilitate la boli:

Iarna are nevoie de protectie impotriva frigului, fiind sensibil la raceli. Dincolo de sensibilitatea la clima rece, Ogarul Pitic Italian nu prezinta multe riscuri maladive, fiind, in ciuda alurii delicate, un caine rezistent la boli, ca majoritatea ogarilor. Afectiunile cu impact mai mare in cadrul rasei sunt: maladia Legg-Calve Perthes (o afectiune a articulatiilor coxofemurale, determina durere si schiopatura consecutive), discopatia cervicala (o afectiune a discurilor cervicale de la nivelul) diabetul zaharat.

Concluzia noastra: Va recomandam cu caldura cainii din aceasta rasa, care, pe langa faptul ca sunt superbi, va pot induce acea senzatie aparte care creeaza nevoia de a privi in jur dupa valeti si majordomi … „Garcon, trasura te rog !”.


Nume traditionale pentru cainii din rasa Ogar Italian Pitic:

Masculine: Aberto (cu sensul de Nobil), Alonza (cu sensul de Pregatit de Lupta), Bertrando (cu sensul de Stralucitor), Cammeo (cu sensul de Piatra Pretioasa), Lucio (cu sensul de Luminos), Matteo (cu sensul de Dar de la Dumnezeu)

Feminine: Albinia (cu sensul de Alba), Allegra (cu sensul de Jucausa), Bruna (cu sensul de Bruneta), Cara (cu sensul de Iubita), Catarina (cu sensul de Pura, Inocenta), Maura (cu sensul de Creola), Oriana (cu sensul de Aurie).


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Ogarul Pitic Italian - caracteristicile rasei - Italian Greyhound - Piccolo Levriero Italiano

  1. says:

    Flavia As dori sa cumpar un astfel de caine dar nu gasesc nicidecum in Romania, daca aveti vreo sugestie, inforatie utila, mi-ati fi de mare ajutor.

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO